Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), Atlı Köşk olarak anılan bina ve daha sonra eklenen galerilerden oluşmaktadır. Zengin bir hat ve resim koleksiyonunu bünyesinde barındıran ve düzenlediği geçici sergilerle birçok ünlü sanatçının eserlerine ev sahipliği yapan bir sanat müzesidir.
Sakıp Sabancı Müzesi Tarihi, Mimari Yapısı, Eserleri
Günümüzde müzenin bulunduğu köşk, 1925 yılında Mısır’lı Hidiv ailesinden Prens Mehmed Ali Hasan tarafından İtalyan mimar Edouard De Nari’ye yaptırılmıştır. Aile tarafından uzun yıllar yazlık olarak kullanılan köşk, sanayici Hacı Sabancı tarafından satın alınmıştır. 1951 yılında Ömer Sabancı tarafından Fransız heykeltıraş Louis Doumas’ın 1864 tarihli bir eseri olan bahçeye dikilen at heykeli ni satın alınması ve köşkte yer verilmesi nedeniyle ev, ‘‘Atlı Köşk’’ olarak anılmıştır. Köşkteki bir başka at heykeli 1204 yılında Haçlılar tarafından yağmalanan Sultanahmet Meydanı’nın nadide eserlerindendir.
Hacı Ömer Sabancı’nın 1966 yılında vefatından sonra, 1974 yılında ailenin en büyük oğlu ünlü iş adamı Sakıp Sabancı köşkü devralmıştır. Sabancı’nın özel zengin bir hat ve tablo koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktaydı ve 1998 yılında (Antika mobilyalarla birlikte) bu yapı Sabancı ailesi tarafından müzeye dönüştürülmek üzere Sabancı Üniversitesi’ne verildi. Galeri bölümünün eklenmesiyle 2002’de ziyarete açılan Müze, bugün zengin koleksiyonları, geniş sergi alanları, ev sahipliği yaptığı uluslararası ve ulusal geçici sergileri, konservasyon birimleri, eğitim programları, konser, konferans ve seminerlerle çok yönlü bir müzecilik anlayışını yansıtmaktadır.
Mimari Yapısı, İç Mekanları
Müze’nin kalıcı koleksiyonuna ev sahipliği yapan Atlı Köşk’ün, “Aile Odaları” olarak aynen korunan mekânları, Osmanlı İmparatorluğu’nda Batılılaşmanın etkisiyle iç mimaride görülmeye başlayan Avrupa kökenli eklektik tarzı yansıtır. SSM Mobilya ve Dekoratif Eserler Koleksiyonu’nu oluşturan değerli Fransız goblen ve ipek döşemeli salon takımları, Napolyon armalı vazolar, ihtişamlı avizeler 19. yüzyılın ortasından başlayıp, 20. yüzyılın ilk çeyreğine kadar Avrupa’da olduğu gibi İstanbul’da da etkili olmuş bu yaygın modanın seçkin örneklerindendir. Müze’nin bu bölümünde erken dönem Türk resminin örnekleri de tamamlayıcı aksesuarlarla beraber yer almaktadır.
Sakıp Sabancı Müzesi Önemli Eserleri
Müzenin resim koleksiyonu, erken dönem Türk resim örnekleri ile Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde İstanbul’da çalışmış Fausto Zonaro ve Ivan Ayvazovski gibi yabancı sanatçıların eserlerinden oluşuyor. Koleksiyonda eserleri bulunan yerel sanatçılar arasında Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmed Paşa, Süleyman Seyyid, Fikret Mualla ve İbrahim Çallı gibi isimler yer alıyor. 1850-1950 yılları arasında yoğunlaşmakta olan koleksiyonda Raphael, Konstantin Kapıdağlı, Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmed Paşa, Süleyman Seyyid, Nazmi Ziya Güran, İbrahim Çallı, Feyhaman Duran, Fikret Mualla gibi yabancı sanatçıların eserleri de bulunmaktadır.
Sabancı Ailesi’nin konakta yaşarken kullandıkları Atlı Köşk’ün zemin katındaki üç oda, 18-19. yüzyıl dekoratif sanat eserleri ve mobilyalar bunlarla beraber Müzenin bahçesinde Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait arkeolojik ve taş eserler sergileniyor.
Sakıp Sabancı Müzesi Nerededir, Nasıl Gidilir, Yol Tarifi, Ziyaret Saatleri, Giriş Ücreti
Tam Adresi: Sakıp Sabancı Müzesi Sakıp Sabancı Caddesi, 42 Emirgan 34467 İstanbul
Taksim’den Emirgan’a giden bir otobüse binebilir. Alternatif olarak, Kabataş veya Beşiktaş’tan Dentur Avrasya‘dan Hop On Hop Off Klasik Boğaz turuna binin. Geziyi güzel Emirgan Parkı çevresinde bir yürüyüş ile devam ettirebilirsiniz.
SSM, Pazartesi günleri kapalıdır. Müze, dini bayramların ilk günleri ve 1 Ocak’ta kapalı olacaktır.
Salı – Pazar günleri 10:00 – 18:00 arası
Cumartesi günleri 10:00 – 20:00 arası ziyaret edilebilir.
Tam Bilet- Tek Girişli: 50 TL
Öğrenci Bileti – Tek girişli: 25 TL