Pera Müzesi
Pera Müzesi, 2005 yılında Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından nitelikli ve geniş bir yelpazede kültür-sanat hizmetleri sunmak amacıyla kurulmuş özel bir müzedir. Kurulduğu günden bu yana Beyoğlu’nun simge yapılarından biridir.
Pera Müzesi, Tarihi, Mimari Yapısı, Eserleri
2003-2005 yılları arasında restoratör mimar Sinan Genim tarafından hazırlanan proje çerçevesinde Tepebaşı’ndaki tarihi Bristol Otel’in cephesi korunarak çağdaş ve donanımlı bir müze olarak inşa edilen binada faaliyet göstermektedir.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na ait “Oryantalist Resim”, “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” ve “Kütahya Çini ve Seramikleri” koleksiyonlarını ve bu koleksiyonların temsil ettiği değerleri; sergiler, yayıncılık ürünleri, sözlü etkinlikler, film gösterimleri, öğrenme programları ve bilimsel çalışmalar aracılığıyla kamuyla paylaşan, gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlayan Pera Müzesi, süreli sergileriyle de dünya sanatının önemli isimlerini ağırlamaktadır.
Aralarında Tate Britain, Victoria ve Albert Müzesi, St. Petersburg Rus Devlet Müzesi, JP Morgan Chase Koleksiyonu, New York School of Visual Arts, Maeght Vakfı gibi dünyanın önde gelen müze, koleksiyon ve vakıflarıyla ortak projeler üreten Pera Müzesi, düzenlediği dönemli sergilerle, Jean Dubuffet, Henri Cartier-Bresson, Rembrandt, Niko Pirosmani, Josef Koudelka, Joan Miró, Akira Kurosawa, Marc Chagall, Pablo Picasso, Fernando Botero, Frida Kahlo, Diego Rivera, Goya, Manolo Valdés, Andy Warhol, Cecil Beaton, Alberto Giacometti, Giorgio de Chirico, Sergey Parajanov gibi dünyanın usta sanatçılarının yapıtlarını ülkemiz sanatseverleriyle buluşturmuştur. Açıldığından bugüne her yıl ulusal ve uluslararası eğitim ve sanat kurumlarıyla işbirliği yaparak genç sanatçıları destekleyen sergiler de düzenleyen Pera Müzesi, tüm sergilerini kitaplar, sözel etkinlikler ve öğrenme programlarıyla da zenginleştirmektedir. Dönemsel programları ve etkinlikleriyle dikkat çeken Pera Film ise ziyaretçilere ve sinema meraklılarına, klasiklerden bağımsız filmlere, animasyon ve belgesellere uzanan, kimi zaman sergilere paralel kapsamlı gösterimler düzenlemektedir.
Kuruluşundan günümüze gerçekleştirdiği etkinliklerle Türkiye’nin en nitelikli, öncü ve sevilen müzelerinden biri haline gelen Pera Müzesi kentin bu çok canlı bölgesinde kapsamlı ve çağdaş bir müze-kültür merkezi olarak hizmet vermektedir.
Mimari Yapısı, İç Mekanları
1893 yılında mimar Achille Manoussos’un İstanbul’un gözde semti Tepebaşı’nda inşa ettiği yapı, Mimar M. Sinan Genim tarafından tümüyle elden geçirilerek iç mekanı modern ve tam donanımlı bir sergi alanına dönüştürmek için büyük tadilatlardan geçmiştir.
Kalıcı koleksiyonlar ilk iki katta sergileniyor; üst üç kat, her zaman aplomb ile sahnelenen ve titizlikle aydınlatılan gezici sergilere ayrılmıştır. Bodrum katındaki geniş bir oditoryum, bir film, konferans ve konser programı için kullanılmaktadır .
Müze katlarının ilkinin büyük bir bölümünde yer alan Anadolu Ağırlık ve Ölçüler Koleksiyonu sergisinde, antik çağlardan 20. yüzyılın başlarına kadar bu topraklarda kullanılan ağırlık ve ölçü birimleri ile terazilerin seçkin örnekleri yer almaktadır. ve çeşitli malzeme ve tekniklerde üretilen ölçüm cihazları. Yaklaşık 10.000 eserden oluşan ve uzun süreli sergilerle bölümler halinde sergilenen Anadolu Ağırlıklar ve Ölçüler Koleksiyonu, özellikle tarih ve arkeoloji severlere hitap eden bir koleksiyon.
Aynı katın diğer tarafında yer alan ve 18. yüzyılın ortalarından 20. yüzyılın başlarına kadar olan süreçte Osmanlı el sanatları ve sanat mozaiğinin önemli bir bölümünü oluşturan Kütahya Çini ve Seramik Koleksiyonu, Osmanlı el sanatları ve sanat mozaiğinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. çarpıcı güzellikteki eserleriyle kültür tarihimizde pek bilinmeyen bir yaratılış alanı ve çok renkli ve çok kültürlü yaşamına yeni bir ışık tutmayı amaçlayarak uzun soluklu tematik sergilerle ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.
Önemli Eserleri
Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın “Oryantalist Resim”, “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” ve “Kütahya Çini ve Seramikleri” koleksiyonları ve bu koleksiyonların temsil ettiği değerler, sergiler, yayın ürünleri, sözlü etkinlikler, eğitim faaliyetleri ve bilimsel çalışmaları bünyesinde barındırmakta.
Büyük Osmanlı ressamı ve arkeolog Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi, belki de müzenin en ünlü tablosu. Ziyaretçilere aynı zamanda Osman Hamdi Bey’in kurgusal çalışma ortamını ve çok sevilen tablosu Kaplumbağa Terbiyecisi’ni sanal gerçeklik teknolojisi aracılığıyla deneyimleme fırsatı veriyor.
Pera Müzesi Nerededir, Nasıl Gidilir, Yol Tarifi, Ziyaret Saatleri, Giriş Ücreti
Şehrin göbeğinde bulunan kültür merkezi, İstanbul’un Şişhane yerleşkesindedir.
Tam adresi: Meşrutiyet Caddesi No:65 34430 Tepebaşı – Beyoğlu – İstanbul
Metro ile Yenikapı – Hacıosman (M2) hattında, Şişhane durağında inin. Şişhane çıkışını kullanın ve Meşrutiyet Caddesi üzerinde ilerleyin. Pera Müzesi 10 dakika yürüme mesafesinde.
Otobüs ile Tarlabaşı Bulvarı, İngiltere Başkonsolosluğu önündeki Tepebaşı-Beyoğlu otobüs durağında inin. Pera Müzesi 5 dakika yürüme mesafesinde.
Giriş Ücretleri
Tam: 25 TL
İndirimli: 10 TL (12 yaş üstü öğrenciler, öğretim görevlileri, 60 yaş ve üstü)
Pera Müzesi her cuma 18.00-22.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
Müze, Dini bayramların birinci günü ve her yıl 1 Ocak’ta kapalıdır.